Mi a patanás?

Pattanás (akné)

A pattanás egy gyulladásos folyamat, és leggyakrabban kamaszkorban jelentkezik, amikor a szervezetben változás zajlik le, amelyek jellege elsősorban hormonális. Ez nem azt jelenti, hogy a pattanás nem jelenik meg felnőttkorban is.

Miért is alakulhatnak ki a pattanások?

A pórusok eltömődnek, mivel a belsejének fala ugyanúgy hámlik, mint a bőrfelszín. A pattanásokra hajlamos bőrtípusnál az egyenetlenül hámló sejtek egymáshoz tapadnak. Az összetapadás mellet ez a bőrtípus még több olajat is termel, így könnyebben tömődnek el a pórusok.  Az eltömődött, de nem gyulladt pórust komedónak nevezzük (köznyelven mitesszernek). Általában fekete színűre oxidálódik.

pattanás
faggyúmirigy

A faggyúmirigyek természetes módon faggyút termelnek. Hogyha a mirigyek el vannak zárva, akkor fekete vagy fehér pöttyök vagy pattanások alakulhatnak ki.

  • A fekete pöttyök, vagyis nyitott komedók, kis sötét felületek, amelyek akkor keletkeznek, amikor a faggyúmirigy elzáródik.
  • A fehér pöttyök olyan típusú pattanások, amelyeknél a kerek lézió, tetején fehér sapkával, kiemelkedik.
  • A pattanások általában fájdalmas, elvörösödött és kiemelkedett, gennyel teli léziók.

A problémás bőr ápolása

A pattanások elleni harcban segít, ha betartjuk az arcbőrápolás megfelelő szokásait:

  • A legjobb alap a jól megtisztított bőr, amelyben nincs helye a gyulladást okozó nemkívánatos baktériumoknak. A tisztítást végezze el naponta kétszer: reggel és este a VerMix tonik fortéval.
  • A megtisztított arcbőr pattanásaira vigyük fel a Szárító keveréket vagy heveny patanásokra a Forte változatát. Lehetőség szerint naponta legalább 2x használjuk de este lefekvés előtt mindenféleképpen, amely felgyorsítja a pattanások gyógyulását, és ezen felül harcba száll az új pattanások keletkezése ellen.
    Próbálja ki pattanás elleni termékeinket és nem fog csalódni.
pattanás ellen